Att resa med Servas

Servas är en internationell fredsorganisation som ger dig en unik möjlighet att möta andra människor i deras hem. Tanken är att man ska knyta kontakter över gränserna, leva sig in i och förstå varandras levnadsätt. Servas handlar om möten människor emellan – inte om billig övernattning. Det är alltid bra att i förväg läsa på om landets kultur och seder. Kom ihåg att det är du som är gästen! För att kunna resa med Servas behöver du ansöka om medlemskap och få ett introduktionsbrev (letter of introduction, LOI) on-line.

För att få ditt LOI gör du på följande sätt:

 1. Logga in på din sida på Servas.org.
 2. Under My Profile fyller du i ditt LOI och lägger till ditt foto.
 3. Betala resenärsavgiften (300 kr/person) till pg 94 61 90-6 eller Swish 123 223 42 01.
  Glöm inte att skriva ditt namn och LOI som referens.
 4. Skicka ett kvitto på att du har betalat din avgift till sweden@servas.se och säg från vilket datum du vill att ditt LOI ska börja gälla, sedan är det giltigt i ett år. Berätta bl.a. vilka länder du ska besöka.
 5. Snart får du ett mejl som säger att allt är klart och då kan du skriva ut ditt introduktionsbrev (LOI) från My profile Servas.org.


Servas har tio regler som är giltiga överallt och det är bra att känna till dem:

 • Du bör kontakta din värd i förväg, dock senast de antal dagar som står (…days notice).
 • När du träffar din värd skall du visa ditt introduktionsbrev (LOI) för att värden ska få en bild av vem du är och vad du har för intressen. Många värdar uppskattar att få en kopia av ditt LOI i förväg. Det är en stor trygghet att veta att alla medlemmar, resenärer som värdar, är godkända av Servas.
 • Du bör ha med dig reselakan eller sovsäck och handduk som du erbjuder dig att använda – om ni inte har kommit överens om något annat.
 • Din värd räknar med att du stannar två nätter. Om du får ändrade planer och bara kan stanna en natt, måste du meddela din värd så fort som möjligt. Du bör aldrig själv be om att få stanna längre, erbjudandet måste i så fall komma från din värd.
 • Försök att bli som en medlem i familjen och erbjud dig till exempel att hjälpa till i köket. För det mesta äter du med värdfamiljen, men det är inte en självklarhet.
 • Prata med din värd om dagens planering. Ibland kan en värd ha tagit ledigt för att umgås med dig, ibland avtalar ni en tid då ni ska ses och i vissa fall kan du få en nyckel och klara dig på egen hand.
 • Du ska inte betala för logi eller mat. I samband med extra utgifter, som till exempel vid restaurangbesök, inträden eller bilfärder, bör du erbjuda dig att bidra. Eventuella internetkostnader ska du alltid betala. Vanlig IT-etik gäller.
 • I umgänget med familjen är det ofta mycket uppskattat om du kan visa bilder från din egen miljö. En liten present från Sverige är en trevlig gest – men absolut inget krav.
 • Informera snarast din värd om ändrade resplaner. Att utebli från ett avtalat besök hos en värd är inte acceptabelt. Om man inte har goda skäl för att inte ha hört av sig, kan detta komma att rapporteras till Servas i ditt hemland.
  Regelbrott av allvarligare slag kan innebära uteslutning ur Servas.
 • När du kommit hem igen vill vi gärna att du fyller i en reserapport som du skickar till reserapport@servas.se. Hör också gärna av dig efter resan till de familjer du har besökt, det uppskattas mycket och är ett enkelt sätt att säga tack.

Dela