Att resa med Servas

Servas ger dig en unik möjlighet att möta andra människor i deras hem. Tanken är att knyta kontakter över gränserna, leva sig in i och förstå varandras förhållanden. Servas handlar om möten människor emellan – inte om billig övernattning. Det är alltid bra att i förväg läsa på om landets kultur och seder. Kom ihåg att det är du som är gästen! För att kunna resa med Servas behöver du ansöka om medlemskap och få ett letter of introduction LOI. Var ute i god tid, så att du hinner få ditt LOI innan resan.

Gör så här:

 • logga in på din sida på Servas.org.

 • Under My Profile fyller du i ditt LOI och lägger till ditt foto.

 • Betala resenärsavgiften (300 kr/person) till pg 94 61 90-6 eller swish 123 223 42 01

 • Skicka ett kvitto på att du har betalat din avgift, till sweden@servas.se och säg vilket datum du vill att LOI ska börja gälla. Berätta vilka länder du ska besöka.

 • Snart får du ett mejl som säger att allt är klart och då kan du skriva ut ditt LOI från webbsidan.


Servas har tio regler som är giltiga överallt och det är bra att känna till dem:

 1. Du bör kontakta din värd god tid i förväg, dock senast de antal dagar som står i listan (…days notice). Många värdar uppskattar att få en kopia av ditt Letter of Introduction (LOI) i förväg.

 2. När du träffar din värd skall du visa ditt LOI för att värden ska få en bild av vem du är och vad du har för intressen. Det är en stor trygghet att veta att alla medlemmar, resenärer som värdar, är godkända av Servas.

 3. Du bör ha med dig reselakan eller sovsäck som du erbjuder dig att använda – om ni inte har kommit överens om något annat.

 4. Din värd räknar med att du stannar två nätter. Om du får ändrade planer och bara kan stanna en natt, måste du meddela din värd så fort som möjligt. Du bör aldrig själv be om att få stanna längre, erbjudandet måste i så fall komma från din värd.

 5. Försök att bli som en medlem i familjen och erbjud dig till exempel att hjälpa till i köket. För det mesta äter du med värdfamiljen, men det är inte en självklarhet.

 6. Du ska inte betala för logi eller mat. I samband med extra utgifter, som till exempel vid restaurangbesök, inträden eller bilfärder, bör du erbjuda dig att bidra. Telefonsamtal och internet-kostnader ska du alltid betala. Tänk på att det är förbjudet att ladda ner filer eller program till värdens dator. Vanlig IT-etik gäller.

 7. Informera snarast din värd om ändrade resplaner. Att utebli från ett avtalat besök hos en värd är ett allvarligt regelbrott, om man inte har goda skäl för att inte ha kunnat lämna meddelande, som rapporteras till organisationen i hemlandet. Tänk också på att alltid fråga vad som förväntas av dig under dagtid om värden är på jobbet. Ibland kan en värd ha tagit ledigt för att umgås med dig, ibland avtalar ni en tid då ni ska ses och i vissa fall kan du få en nyckel och klara dig på egen hand.

 8. I umgänget med familjen är det ofta mycket uppskattat om du har med dig foton från din egen miljö, till exempel på anhöriga, från din arbetsplats eller från din bostadsort. En liten skrift om Sverige, som till exempel ”Facts about Sweden” kan vara intressant för jämförelser mellan länderna. En liten present från Sverige är en trevlig gest – men absolut inget krav.

 9. Tänk på att värdlistorna endast är för Servasmedlemmar. Förvara dina utskrivna listor och ditt LOI på samma vis som du förvarar ditt pass. När du kommit hem igen får du gärna fylla i en reserapport som du skickar till reserapport@servas.se. Hör också gärna av dig efter resan till de familjer du har besökt, det uppskattas mycket och är ett enkelt sätt att säga tack.

 10. Regelbrott av allvarligare slag kan innebära uteslutning ur organisationen.

Dela