Hur fungerar Servas?

Som medlem i Servas Sverige blir du en del av ett stort internationellt nätverk av värdar och resenärer. Du väljer själv om du vill vara värd och/eller resenär. Du behöver alltså inte ta emot gäster i ditt hem om du inte har möjlighet.

Som resenär/värd (länka till ”För medlemmar”) får du tillgång till alla medlemmar på Servas webbsida servas.org och du kan se hur många personer de kan ta emot, adress, yrke, ålder, intressen, hur de vill bli kontaktade osv.

Som värd blir du kontaktad av resenärer som vill besöka dig.Om du har tid och möjlighet, erbjuder du resenären att bo hemma hos dig under två nätter. Då får du chans att träffa människor från hela världen och få nya vänner. Kan du inte erbjuda övernattning kan du istället vara dagvärd och t.ex. hjälpa resenären med information och restips samt göra saker tillsammans.

Som resenär får du ett intyg, ett s.k. Letter of Introduction (LoI), som visar att du är godkänd Servasresenär och som ska visas upp när du träffar din värd. Du får stanna i två nätter och hinner då få inblick i värdfamiljens vardag och utbyta erfarenheter. Detta är ett utmärkt sätt att få en bättre förståelse för kulturen och människorna i de länder du reser till.

Läs mer i Handbok för Servasmedlemmar.

BLI MEDLEM I SERVAS!

Dela